BEYAZ ÇAY VE SAĞLIĞIMIZ

ÇAY VE SAĞLIĞIMIZ
Dünyamızda çay denilince akla gelen; siyah çaydır. Yeşil çay bilinir fakat kullanılması pek yaygın değildir. Beyaz çay ise pek bilinmez. Birde oolong çayı var ki, size ismi dahi tuhaf geliyordur. Ülkemizde yaygın bir içecek türü olan çayımızın, beden ve ruh sağlığımız için, adeta bir kalkan vazifesi gördüğünü biliyor muydunuz? Sofralarımızın vazgeçilmezi olan çay tutkumuzun, sağlığımıza olan faydalarını inceleyelim.
BEYAZ ÇAY
Çay tarımı ürünleri arasında en değerli ve sağlığımıza en faydalı olanı beyaz çay ürünüdür. Beyaz çay iki amaçlı kullanılır.
-1-İçecek olarak kullanıldığı gibi (damak lezzeti )
-2-Sağlığımız için tedavi ve koruyucu amaçlı olarak kullanılır. Beyaz çay Çin’in Fujian bölgesinde yetiştirilmektedir. Daha az miktarlarda Seylan’da, Hindistan’da üretilmektedir. Dünyanın tek katkısız doğal çay üretimini yapan ülkemiz, beyaz çay üretimi yapmaya başladı.
Beyaz Çay Üretimi Nasıl Yapılır?
Beyaz çay, diğer çay türlerinin toplandığı çay ocağından ( çay ağacı, çay bitkisinden ) toplanır. Yani ayrı bir tür (cins) çay bitkisi değildir. Aynı çay türü bitkisinin, farklı zaman da ( çayın en değerli olduğu zamanında ) ,çay tepe tomurcuk iken toplanır. Teknik olarak çay ocağı (tepe tomurcuk) çay filizi ilk çıktığı anda yapraklar çok küçük, taze iken hasat edilir. El ile hasat edilmesi gerekir. Çayın bu şekilde toplanabilmesi, yılda yalnız sayılı birkaç günde yapılır. Nedeni çay tepe tomurcuğu devamlı büyümekte ve çay yaprağı halini almaktadır. Çay yaprağından beyaz çay üretimi yapılamaz. Beyaz çayın kısıtlı günlerde ve el ile bedenen toplanması; beyaz çayın çok pahalıya mal edilmesine neden olmaktadır. Ayrıca mayıs ayında toplanan ilk sürgünün ilk iki, üç gününde toplananı en değerli olanıdır. Yağmurlu havada ve sabah çisesinde toplanmamalıdır. Ülkemizde çay üretiminin 3 sefer yapıldığı ve her seferinde 3 gün tomurcuk çay toplanabileceği düşünülünce beyaz çayın üretiminin ne kadar değerli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Beyaz çayın, çayın en kıymetli yeri olan tepe tomurcuğundan üretildiğini, bu tomurcuğu toplamanın oldukça güç olduğundan, Dünyada beyaz çayı fazla üretme imkânı yoktur. Beyaz çay sağlık yönünden çok faydalı, ancak ekonomik anlamda çok pahalı bir üründür. Genelde Avrupa ve ABD’de maddi durumu iyi olanların kullandığı beyaz çayın, eczanelerde ve özel şifalı bitki satıcılarında gramla satılır.
Beyaz çayın hazırlanmasında iki işlem yapılır soldurma ve kurutma. Hava ile soldurma ve kurutma işlemi yapılır. Beyaz çay kurutulmasını hızlandırmak için ısı kullanılacaksa sıcaklık 70 dereceyi geçmemelidir. Beyaz çay sıcak ortamda soldurursa kırmızı rengi alır. Soğuk ortamda soldurulursa siyahımsı renk alır. Bazı ülkeler de şok soldurma (sitimle) uygulanır veya güneşle soldurma yapılır.
Beyaz Çay Nasıl Demlenir Ve İçilir?
Beyaz çay çok hafiftir, siyah çay gibi demlikte çay rengini göremezsiniz. İdeal rengi solgun ve sarıdır.
Beyaz çayı yeteri kadar demliğe koydunuz. Kesinlikle su koyup kaynatamazsınız. Kaynamış su da ilave edemezsiniz. Kullanılacak su 70 – 80 dereceyi geçmemelidir.
Beyaz çayımızı 3 defa demleyebiliriz. Yani çayımızı içtik, tekrar su ilave edebiliriz. Su ilave etmelerimiz şu şekilde yapılır.
Birinci Demleme; beyaz çayı demliğe koyduk. Üzerine 70 – 80 derece su ilave ettik, çayın demlenmesi için 6 dakika bekliyoruz.
İkinci demleme için; İçtiğimiz beyaz çayın demliğine tekrar 70 -80 derece su ilave ediyoruz fakat 9-10 dakika demlenmesini bekliyoruz.
Üçüncü demleme için; İkinci kez demlediğimiz çayın suyu bitince, demliğine tekrar 70 -80 derece su ilave ediyoruz fakat 12-15 dakika demlenmesini bekliyoruz.
Not: Sallama poşetlerle satılan beyaz çay almışsanız. Sıcak suya sallama poşet çayı 1 dakika bekletin. Daha fazla bekletemezsiniz.
Beyaz çayı iki neden için
-1- Damak tadı. Damak tadı kişiden kişiye göre değişir.
-2- Sağlık için içeriz.
Beyaz Çay Ve Sağlığımız
Beyaz çay; diğer çay çeşitlerine göre sağlığımıza en fazla faydalı olanıdır. Saf çay olan tepe tomurcuktan üretilmesi, daha fazla etkin madde içerisinde bulunmasına neden olur.
Yüksek yoğunlukta antioksidan içermesi kanser hastalığında, koruyucu ve tedavi edici özelliği içerir. Kanserin bilinen doğal ilacı olan antioksidanları içersinde en yüksek derecede bulundurur.
Araştırma neticeleri;
29 Mart 2000'de American Chemical Society'nin araştırma sonuçlarında, çayın kanserle mücadelede büyük rol oynadığını açıkladılar. Beyaz çayda bulunan polifenole etken maddesi ,insanları kanserden koruyan koruyucu bir görev sağlayan bir maddedir. Bu etken madde beyaz çayda diğer çay türlerine göre çok fazla bulunur.
Yine ; American Society for Microbiology yaptıkları araştırmalarda beyaz çay, Anti fungal, Penicillium chrysogenum ve Saccharomyces cerevisiae etken maddesi ihtiva ettiğidir. Bu maddeler de bakteri ve virüsleri de inaktivite ettiğidir. Yok ettiğidir.
Beyaz çay tansiyonu düzenleyip yaşlanmayı geciktiriyor. Damar sertliğini, kemik erimesini önlüyor, kan şekerini düzenliyor, damarları güçlendiriyor, gribi önlüyor.
Diğer bir özelliği; Diş ve diş eti hastalıklarını gidermesidir.
Cildi güzelleştirir. Yaşlanmaları, kırışmaları ve cilt sarkmalarını en aza indirir. Cilt yıpranmalarını giderir. Pürüzsüz bir cilt oluşmasını sağlar.
Beyaz çay bütün diğer çay çeşitleri içerisinde en az, kafein içerir. Hastalıklara karşı vücut direncini ve mekanizmasını güçlendiren en yüksek oranda antioksidan içerir.
Beyaz çay sağlığımız açısından o kadar değerlidir ki 100 gram fiyatı 50 dolardan 500 dolara kadar kalitesine göre değişiyor.
Türkiye’de Beyaz Çay Üretimi
Türkiye’de beyaz çay üretimi denemelerini 1 Mayıs 2005 tarihinde Çay Araştırma Enstitüsünde üretilmiştir. Bu üretimi Çay İşletmeleri Genel Müdürü Ekrem Yüce ve Enstitü Araştırma Ekibi sağlamıştır.

ETİKETLER:Beyaz çay üretimi nasıl yapılır. Beyaz çay ve sağlığımıza faydaları nelerdir. Beyaz çay nedir. Azaklıhoca Köyü , Rize Azaklıhoca Köyü , Rize Merkez İlçesi Azaklıhoca Köyü, Çay Mahsulü , Çay Bahçesi , Çay Toplama Resimleri ,Çay Sektörü Sorunları , Rize haber , Rize Gündem , Rize İli Köyleri , Rize Turizm , Rize Tatil Yerleri , Rize Tarihi Yerleri , Rize Tarihi ,Kuru Çay , Kuru Çay Fabrikaları ,Spot Çay, Beyaz Çay

1 yorum:

  1. 5 yıldır kendi çay bahçemden organik beyaz çay üretiyorum.ithal olanlardan çok daha sağlıklı daha kaliteli ve daha ucuz.yaşar aycin 05353524120

    YanıtlaSil

DİKKAT! YORUM ( MESAJ )GÖNDERİRKEN; ÖNCE YAZINIZI YAZIN SONRA YORUMLAMA BİÇİMİ KUTUSUNDAN NAME / URL BUTONUNU SEÇEREK SADECE ADINIZI YAZIN VE YORUM GÖNDERE BASIN ! EĞER YAYINLANMAZ İSE TEKRAR GÖNDERE BASIN(GÖRÜŞLERİNİZE ÖNEM VERİYORUZ)




Köyümüze ait ev fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün camileri fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Azaklıhoca Köyü Çay Alım Yerleri!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Çay Bahçeleri!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümün insanları fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köy Meydanı “Fabrikanın Yanı”!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzden Çay Toplama Fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzden Çay Taşıma Fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”
Değerli Azaklıhoca Köyü Blog Site Ziyaretçilerimiz!

Rize, Merkez, Azaklıhoca Köylü değerli hem şehirlilerim.
Köşe Bucak Azaklıhoca Köyü Blog Sitesi; Çevre komşu köylerimizin ve Rize İlimizin en önemlisi Azaklıhoca Köyümüzün hakkında bilgi, belge ve fotoğraf arşivi olacaktır. Amacımız siz değerli site ziyaretçilerimizin katkıları ile zaman içerisinde gerçekleşecektir.
Sizlere ait fotoğrafları; Evlerinizin, çay bahçelerinizin, yayınlanmasını istediğiniz insanlarımızın fotoğraflarını göndererek sitemizde yerinizi almanızı bekliyoruz.
Dilediğiniz her konuda bilgi, yazı, makale gönderebilirsiniz. Blog sitemizde yazar olabilir site üzerinde değişiklik yapabilirsiniz.
Sayfa sonlarında bulunan yorum gönder kısmından fotoğraflar hakkında bilgi yazı gönderebilirsiniz. Vereceğiniz bilgiler doğrultusunda site ziyaretçilerimiz görsel içerik ile birlikte en doğru bilgi sahibi de olacaklardır.
Ayrıca sitemizde sizlere ait evlerin, çay bahçelerinin, doğal güzelliklerinizin fotoğrafları yayınlanmaktadır. Bu fotoğrafların yayınlanmasını istemeyebilirsiniz, kaldırılmasını istediğiniz yazı yâda fotoğrafları mail atarak bildirirseniz sizlere ait fotoğraflar kaldırılacaktır!
Yanlış olduğunu düşündüğünüz yazı ve makaleler hakkında uyarı, doğru bilgi ve kaynak yazılarınızı bekliyoruz.
Yayınlanan fotoğrafların kime ait olduğu ve nereleri olduğunu yorum gönder kısmından gönderebilir site içeriğini zenginleştirebilirsiniz.
Ziyaretçi Defterimize dilediğiniz yazıyı yazarak istediklerinize selam gönderebilirsiniz.
Blog sitemize dilediğiniz kadar, mail, yazı makale ve fotoğraf gönderebileceğiniz irtibat adreslerimiz;
Live Messenger yada Hotmail adreslerinizden yeni mail gönder butonundan ahmetkan55.rize@blogger.com adresine gönderiyorsunuz!
E hadi kolay gelsin!
Not: Azaklıhoca Köyü sitemizde yayınlanan fotoğrafları yüksek kalitede, tam ekran olarak görebilmeniz için, bilgisayar monitör ayarlarınızı ( Sağ Mouse / Görüntü Ayarları / 1024 * 768 piksel ) olarak değiştiriniz!

Köyümüzün Fotoğrafları!
1. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
2. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
3. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
4. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
5. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
6. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
7. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
8. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
9. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
10. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
11. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
12. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
13. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
14. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
15. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
16. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
17. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
18. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
19. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
20. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
21. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
22. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
23. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
24. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
25. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
26. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
27. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
28. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
29. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Köyümüzün Fotoğrafları!
30. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”


Köyümüzün Fotoğrafları!
31. Sayfa!

“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Rize İlimiz Merkez İlçesi Fotoğrafları!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”

Bereketli Bahçelerimiz!
“Azaklıhoca Köyü, Merkez, RİZE”