Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Rize ilimiz, Trabzon ile Artvin illerimiz arasında yer alır. Rize İlimiz genel olarak dağlık ve engebeli arazi yapısına sahiptir. Coğrafi konum olarak Karadeniz kıyısındaki sıradağ yapısının kuzey tarafı yamaçlarına kuruludur. Ayrıca batısından Trabzon un Of İlçesi, doğusundan Artvin in Yusufeli İlçesi ve Arhavi İlçesi, güneyinden Erzurum un İspir İlçesi ve Kuzeyinden Karadeniz ile çevrilmiştir. Şirin Rize İlimiz 3920 kilometrekaredir. Rize ilimiz Doğu Karadeniz dağlık sistemine dâhil kuruludur.
Rize toprakları dağlık ve engebeli olduğu için, Rize topografyası farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle coğrafyasını 3 bölümde incelersek daha iyi olur.
-1- Kıyı şeridi ve alüvyon düzlükleri.Yaklaşık olarak 80 km uzunluğunda dar uzun bir şerittir. Akarsuların getirdiği alüvyonlardan oluşan bu düzlüklerin genişliği 150 – 200 metre ile 1000 metre civarındadır. Kıyı şeridinin tamamı yerleşmelere yol açmıştır. Ayrıca kıyı şeridinde yapılan yol çalışmaları tahribatlara neden olsa da, yine de falezlere rastlanmaktadır.
-2- Derin vadiler ve yarılmış dağlık alanlar:
Rize topografya yapısı kıyı şeridinin hemen yanında yükselti yüksekliği 150 – 200 metre ve üzerini aşmakta. Bu yükseltiler akarsular tarafından yarılmaktadır. Bu topografya yapısı ve vadiler 2000 metre yüksekliğe kadar yükseltilerek müthiş görüntüler oluşturur. Yamaçlar V profilli vadileri oluşturur.
-3-Yüksek dağlık saha ve buzul topografya yapısı:
2000 metre yükseklikten başlayan 3200 metre yüksekliğe varan, U profilli vadilerden oluşur. Bu yükseltilerde çok sayıda buz yalağı ve moren set gölleri bulunmaktadır. Bu yamaçlar insanların gezmesini engelleyecek sertlikte diktir.
Örnekler: Üzerinde buzul bulunan Rize ilinin en yüksek noktalarından bazıları. 3937 metre Kaçkar Tepesi, 3709 metre Verçenik Tepesi, 3458 metre Koyunsokağı Vacakar Dağı , 3420 metre Çaymakçur Tepesi gibi …
Rize İlinin Jeolojik Özellikleri
Kıyı kesimi yüzeyinde volkanik örtü dikkati çeker. Yüksek dağlık alanlarda ise mağmatik madde yapısı hâkimdir.
İklimi:Türkiye’nin en çok yağış alan illerindendir. Her mevsim yağış alır. Yazları serin ve kışları ılıman bir iklime sahiptir.Yıllık sıcaklık ortalaması 14 C derece civarıdır. En düşük sıcaklık -7 C derece, en yüksek sıcaklık 38 C derecedir. Türkiyede en çok yağış alan Rize ilinde ortalama yağış miktarı 2300mm ve üzeridir. Rize de kuraklık yoktur. Rize de nem oranı ortalama %75 ve üzeridir. Rizede hakim rüzgar güneybatı yönünden eser. Açık güneşli gün sayısı azdır. Daha ziyade bulutlu geçmektedir. Ayrıca kıyıya doğru sıcaklıklar yükselir.
Bitki Örtüsü
Yağış alan uygun sıcaklık iklimine sahip Rize ili gür ve sağlam ve karışık bir bitki örtüsüne sahiptir. 750 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde geniş yapraklı ormanlar ile kaplıdır. Örneğin: kızılağaç, kayın, kestane, gürgen, karaağaç, ıhlamur, karayemiş, yabani kiraz, meşe, dişbudak, şimşir, gibi.Rize’de orman örtüsü 2200 metreden sonra yerini çayırlara bırakır. Bu alanlarda yaylacılık faaliyetleri yapılır.
Akarsu ve gölleri
Rize ilimiz yeraltı su kaynakları, akarsular bakımından çok zengindir. Rize ilimizde uzunluğu 5 km ve üzeri 16 akarsu vardır. Fakat bu uzunlukta olup Karadeniz’e ulaşmadan birbirisine bağlanan akarsularda vardır. Örneğin Taşlı Dere'nin kolu olan Balamya Çayı 22.6 km dir yine Fırtına Deresinin kolları olan Durak Deresi 33.0 km, Hala Deresi 32.5 km uzunluğundadır.
Karadeniz’e dökülenlerden örnek: İyi Dere (78,4 km), Fırtına Deresi (68.0 km), Sabuncular Deresi (46.0 km), Hemşin Deresi (38,5 km), Çağlayan deresi (34.7km), Taşlı Dere (34.0 km), Arılı Deresi (31.5 km)dir.
Rize’nin en büyük akarsuyu İyi Deredir.Besleme sahası en geniş olan 1149 km ile Fırtına Deresidir.Rize ilinin bütün akarsuları il sınırları içerisindedir.
Rize İlinde tespit edilmiş 19 adet küçük alanlı göl vardır. Örnek :Ambar Gölü 0,07 km2 alan ile 2950 metre yüksekliktedir.Büyük deniz gölü , öküz yatağı gölü , buz yalağı gölü ….gibi
İdari Yapısı
Merkez ilçe ve 11 ilçe, 4 bucak 350 köyden oluşmuştur. Belediye sayısı 18 dir. Rize ilimiz devamlı göç veren illerimizden olması nedeniyle nüfus artış oranı ortalamanın altındadır.
En önemli geçim kaynağı çay üretimidir. Ayrıca kivi meyvesi yetiştiriciliği hızla devam etmektedir.
RİZE İLİMİZİN EKONOMİSİ
İlimizin en temel ekonomisi çay tarımı, kuru çay imalat ve satışına dayanır. Rize valiliğimizin web sitesinden edindiğim bilgilere göre ( bu rakamlar değişebilir, zihnimizde daha iyi kavrayalım maksadıyla bu verileri yazıyorum ) Rize Sanayi Sicil Kayıtlarında kayıtlı bulunan 205 üretim yapan işletme bulunmaktadır. Bu sanayi kuruluşlarından 170 adedi çay üretimi yapan firmalarımızdır. Bu çay fabrikalarının 34 ü Çaykur İşletmelerine bağlıdır. Ayrıca bu fabrikalarda çalışan işçi (istihdam) sayısı göz önüne alındığında çay sektörünün Rize ilimizin can damarı olduğunu daha iyi anlarız. Bu fabrikalarda yaklaşık 15.000 kişi üzerinde insanımız çalışır.
Şirin Rize ilimizde iklimin müsait olması nedeniyle 40.000 hektarlık çay bahçesinden yılda yaklaşık olarak 400.000 ton çay üretimi yapılır.400.000 ton yaş yaprak çay parası ve bunun yanında kuru çay imalatı, bu kuru çayın paketlenmesi, bu işlerde çalışan insan sayısı, kullanılan fabrika ve bunların bakım ve onarımıyla ilgilenen işletmeler göz önüne alındığında. Çay sektörü sadece Rize ilimizde değil tüm Türkiye ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu görüyoruz.
Rize ilimizin coğrafyası tarım arazisine müsait değildir. Tarım arazisi oldukça azdır. Bu yüzden meyve ve sebzecilik bu bölgede yapılamaz. Yalnız kendi ihtiyaçları için yapılır. Yetiştirilen meyve ve sebzelerden bazıları: fasulye, mısır, fındık, mandalina elma gibi…
Ayrıca Pazar ilçemizde Dünyada ünlü puro tütünü yetiştirilir.
İlimizde çay tarımına bağlı olarak, hayvancılık yapılmamış, fakat halkımız kendi ihtiyaçlarını karşılayacak (süt ,yağ,minci) kadar yapmışlardır.
Ayrıca Rize ilimizin Anzer Yaylasında yapılan Anzer balı Dünyaca ünlüdür.İlimizde arıcılık yapılmaktadır fakat miktarı fazla değildir.
Yine ilimizde kıyılarımızda balıkçılık yapılmaktadır.En önemlileri hamsi , palamut,gibi..,
Rize ilimizde 15.000 hektarın üzerinde orman arazisi bulunmaktadır. Ve bu ormanlardan yılda yaklaşık olarak 100.000 m3 sanayilik odun üretimi yapılmaktadır.
6 tane Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi bulunmakta, bunlardan Merkez de 222 adet ,Ardeşen ilçesinde 111 adet ,Çayeli ilçesinde 122 adet işyeri bulunmaktadır.
İlimizde bir çok yatırım çalışmaları devam etmektedir.
Not: Bu bilgilerde geçen rakamları Rize Valiliğimizin Resmi Sitesinden Araştırdım.
Derleyen :Ahmet Kanburoğlu
ETİKETLER: Azaklıhoca Köyü, Rize Azaklıhoca Köyü, Rize Merkez İlçesi Azaklıhoca Köyü, KöşeBucak Azaklıhoca Köyü, Köşebucak Azaklıhoca Köyü, Köşe Bucak Azaklıhoca Köyü, köşebucak azaklıhoca köyü, Çay Mahsulü, Çay Bahçesi, Çay Toplama Resimleri, Çay Sektörü Sorunları, Rize haber, Rize Gündem, Rize İli Köyleri, Rize Turizm, Rize Tatil Yerleri, Rize Tarihi Yerleri, Rize Tarihi, Kuru Çay, Kuru Çay Fabrikaları, Spot Çay, Beyaz Çay
Bürücek Köyü'nüde tanıtırsanız çok seviniriz.
YanıtlaSilçok güzel bir site ancak rize merkezin daha çok fotosunu görmek isteriz.
YanıtlaSil