Çin den Budist rahip Yeisei çay tohumunu Japonya ya getirmiştir. Çay Japonya da keşişler ve rahipler tarafından iyice yayılır. Japonlar çay kültürünün gelişmesinde çok büyük etkileri, faydaları olmuştur. Çay seremonileri Japonya da büyük bir törenle yapılır. Çay Portekiz üzerinden Avrupa ya ulaşmıştır buradan da İngilizler tarafından Amerika ya taşınmıştır. Amerikalılar ilk poşet çayın ve buzlu çayın (ice tea) icat edicileri olmuştur.
Çayın kurutma şekline ve süresine göre birçok çay çeşidi vardır.
Siyah çay, yeşil çay, beyaz çay, Oolong çayı, Pu-er çayı bunların en meşhur olanlarıdır.
Dünyada en fazla çay üreten ve tüketen ülke Hindistan’dır. Daha sonra sırasıyla Türkiye, Rusya, İngiltere gelir…
ETİKETLER: Çay bitkisi nasıl bulunmuştur. Çay bitkisi nasıl yayılmıştır. Çay bitkisinin yayılma tarihi! İlk çayı kimler icat etti? İlk çayı kimler içti? Azaklıhoca Köyü, Rize Azaklıhoca Köyü, Rize Merkez İlçesi Azaklıhoca Köyü, KöşeBucak Azaklıhoca Köyü, Köşebucak Azaklıhoca Köyü, Köşe Bucak Azaklıhoca Köyü, köşebucak azaklıhoca köyü, Çay Mahsulü, Çay Bahçesi, Çay Toplama Resimleri, Çay Sektörü Sorunları, Rize haber, Rize Gündem, Rize İli Köyleri, Rize Turizm, Rize Tatil Yerleri, Rize Tarihi Yerleri, Rize Tarihi, Kuru Çay, Kuru Çay Fabrikaları, Spot Çay, Beyaz Çay
Osmanlı’da çay yetiştirmeye yönelik bilinen ilk ciddi girişim Sultan II. Abdülhamid dönemine rastlıyor. 1892’de yayınlanan “Coğrafyayı Sınai ve Ticari” adlı kitapta, dönemin Ticaret Nazırı Esbak–ı İsmail Paşa’nın aracılığı ile Çin’den getirilen çay fidanları ve tohumlarının Bursa’da ekildiği anlatılıyor ancak ekolojik koşulların uygun olmaması nedeniyle sonuç alınamadığı belirtiliyor.
YanıtlaSilBaşbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde daha sonra bulunan ve Osmanlı’da çay tarımına ilişkin ilk arşiv belgesi olarak kabul edilen belgede ise, tohumların Japonya’dan getirtildiği yazıyor.
• Çay içen ilk Türk kimdi?
Tarih kitaplarında Türklerin, Anadolu’ya gelmeden önce Orta Asya’da çayla tanıştıkları yazıyor. Kazan Tatar Türklerinden dil islahatçısı, Abdül’l-Kayyûm Nâsırî, “Fevakihü’l–Cülesâ” adlı eserinde, 12. yy’da Kazakistan’da yaşayan Türk şair Hoca Ahmet Yesevi’nin çayı içen ilk Türk olduğunu anlatıyor. Nâsırî, Hoca Ahmet Yesevi’nin misafir olduğu Türkmen komşunun evinde içtiği sıcak çayın yorgunluğunu giderdiğini ve “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” diye dua ettiğini yazıyor.
Çay, Anadolu’dan binlerce kilometre ötede keşfedilmesine karşın, bu topraklara geldiği andan itibaren kırk yıl hatırlı kahvenin tahtını sarsmış; en koyu muhabbetlerin “vazgeçilmez”i olmuş.
YanıtlaSil